2020-08-27 16:48:29• hírek • Bede Emőke

Mindkét parkolóház projektjét megszavazta a Helyi Tanács

A Helyi Tanács csütörtöki ülésén jóváhagyták a tanácsosok azon parkolóházak megépítéséhez szükséges Zonális Területrendezési Terveket, melyek a Decebal, valamint a Mihail Kogalniceanu utcákban kerülnek majd megépítésre.

Lévén, hogy két kiemelkedően fontos projektről volt szó, nem csoda, hogy a szavazást hosszas huzavona előzte meg. Ennek alaphangját az a maroknyi lakos szolgáltatta, kik a Decebal utcára tervezett parkolóház közelében található tömbházak lakóközösségeit képviselték. A felszólalók véleménye szerint a projekthez készült dokumentáció felületes és hiányos, épp ezért első körben a szavazás elnapolását kérték – és hasonlóképp cselekedtek a szociáldemokraták is –, de mint a vita során kiderült, a környékbeliek nem csak a projektről való döntés elhalasztását, hanem annak teljes eltörlését is szeretnék elérni. Mint elmondták, nem kérnek a megnövekedett zajszintből, légszennyezésből és szemétből, melyet az emeletes parkolóház jelentene a környéken lakóknak.



A felszólaló lakosoknak Kereskényi Gábor polgármester elmondta, a projekthez készült dokumentáció teljes, hiszen sikerült megszerezni minden olyan engedélyt, melyet a törvény ilyen esetekben megkövetel. Hozzátette: való igaz, hogy a projekt nem nyerte el az említett tömbházakban élők tetszését, viszont a mérleg másik nyelvén az a több ezer szatmári van, akik már évek óta várják a parkolóházak megvalósulását.

A döntéshozatal elhalasztásának feleslegességére Ressler Stefan is felhívta a figyelmet. „Tisztelt kollégák, reflektálnunk kell azokra az okokra is, melyek a szavazás elhalasztását indokolnák. Melyek lennének ezek? Hogy újra megszerezzük a már meglévő engedélyeket? Hogy a DSP is közölje ismét azt, amit már egyszer elmondott? Nincs egyetlen olyan megalapozott vagy logikus ok sem, mely halasztást tenne szükségessé. Én ehelyett azt javaslom, haladjunk tovább és tegyük meg mindazokat a lépéseket, melyeket több ezer szatmári vár már. Morális kötelességünk a lakosság felé, hogy megoldásokat, és végső soron parkolókat találjunk számukra” – fejtette ki az ügyvéd.


Mielőtt a döntéshozók szavazásra emelték volna kezüket, Kereskényi Gábor biztosította a lakóközösségek képviselőit, hogy a beruházás megvalósulása után az ott élők elsőbbséget fognak élvezni, és civilizált helyen parkolhatnak majd úgy éjjel, mint nappal. A hosszas diskurzus ellenére a Decebal utcai parkolóház projektjét 17 szavazattal, a Kogalniceanu utcára tervezett épületét pedig egyhangúlag fogadta el a tanács.


Nagyvonalakban a parkolóházakról

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal honlapján is elérhető jelentés szerint a Somesul nagyáruház hátánál fekvő területre tervezett parkolóház az alagsor és a földszint mellett további négy emelet fog kapni, és összesen 182 autónak tud majd parkolóhelyet biztosítani. A Kogalniceanu utcai épület szerényebb méretekkel fog rendelkezni, hiszen az alagsor és a földszint fölé már csak két emelet kerül, viszont ennek ellenére összesen 168 autó fér majd el benne.


A Kogalniceanu utcai parkolóház látványterve

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: